Reklamlar
Bilim ve TeknolojiDünyaEkonomiGündem

Starlink Nedir? 2023

Reklamlar

Starlink Nedir?, Elon Musk’ın çılgın projesinin adıdır. Dünyanın çevresine 12 bin uydu yerleştirerek tüm dünyanın erişebileceği ucuz, özgür, sınırsız ve yüksek hızla internet erişimi sağlamayı amaçlayan projedir. Bu şu anlama geliyor. Orta Asya’nın ıssız steplerinde, gobi çölünün ortasında en az 1 gbit internette sahip olacaksınız. Şu anda tam olarak anlaşılmayabilir ama bu gerçek bir devrim. bu projeyi duyan herkesin kafasında bir çok soru oluşuyor. Starlink Nedir? Starlink uyduları nelerdir? Starlink internet nedir? Starlink interneti nasıl verecek?

starlink nedir
Starlink Ağı

Starlink Nedir ve Starlink Projesinde farklı olan nedir?

Uydudan internet yıllardır kullanılan bir teknolojiydi. O zaman bunun nesi çılgın proje ya da devrim diyecek olabilirsiniz. Haklısınız da… Starlink nedir açıklamaya çalışalım.

Bu projeyi çılgın hale getiren kısım 12 bin uydunun bir birine bağlı bir şekilde tüm Dünya’yı kapsayacak şekilde kuruluyor olması. 2025 yılında tamamlanması ön görülen proje ile muhtemeldir ki tüm dünya Telekom şirketleri büyük ölçüde batacaklar. Tüm Dünya halkları kesintisiz internete sahip olacaklar. İnternet bağlantısı olacak demek bazıları için hala çok şey ifade etmiyor olabilir ama kesintisiz, yüksek hızlı internet bağlantısı size ücretsiz GSM şebekesi, Dünya çapında TV ağı, otonom araç sistemlerin yaygınlaşması, hızlı iletişimin getirdiği daha liberal dünya…

Tabi en önemli fark mevcut uydu üzerinden internet bağlantısı çok pahalı, bu erişim çok ucuzlayacak. Uydu üzerinden interneti şu an zenginlerin yatlarında, Afrika’nın ücra yerlerindeki şantiyelerde, çölün ortasındaki tesislerde mecburen kullanırken Starlink ile her yerde kullanabileceğiz

Starlink Projesinin Kurulumu Nasıl Yapılacak?

Bu kurulum da aslında başladı Elon Musk’ın uzay şirketi olan SpaceX roketleri her uçuşunda 60 uyduyu taşıyarak yörüngeye yerleştiriyorlar. Bu süreç 2025 yılına kadar devam edecek. Uydu dendiğinde zihninizde oluşan imge muhtemelen devasa Türksat uyduları gibi olacaktır. Ancak SpaceX’in uyduları bir ofis masası büyüklüğünde olacak ve ağırlığı 227 Kilogram civarında olacak.

Reklamlar
60 Uydu yüklü bir Falcon Roketi

İnternetin dünya üzerinde bağlantısı ise bir TV’nin uydu bağlantısı şeklinde olacak. Bir çanak anten ve uydu receiver ile internet bağlantısına sahip olabileceksiniz. Teorik olarak büyük bir site tek çanak ile tüm evlere kesintisiz hizmet verebilecek.

Reklamlar

Starlink Ücretleri Nelerdir?

Starlink projesinin maliyeti 10 Milyar USD fakat bu rakam bana çok ucuz gelmekle birlikte elinizde 10 Milyar değil 20 Milyar da olsa SpaceX’in teknolojisi ve olanakları olmadan kurulması imkansızdır. Elon Musk buradan 30 Milyar doların üzerinde gelir beklentisi varmış. Buradan elde edeceği gelirle asıl projesi olan Mars’a koloni kurma işini finanse etmek istiyor.

Siz bu hizmeti 10$ gibi bir ücret ile kullanabileceksiniz diye varsayılıyor. Mevcut hızınızın 80 katına aynı fiyatı hatta daha düşük bir ücret ödemek hayal gibi ama zamanla göreceğiz.

Ekim 2020 de yapılan beta testlerinde kurulum bedelinin 499$ Aylık Ücretinin ise 99$ olduğu açıklanmıştır

Starlink ile ilgili endişeler neler olabilir?

Starlink projesi ile neredeyse tüm Dünya’nın interneti tek merkez üzerinden dağıtılacak. Özgürlük derken, bu aynı zamanda tüm internet bağlantısı tek merkez tarafından izlenebileceği anlamına da geliyor. Merkezsiz ve Tek merkezli dünya konuları ile ilgili olarak Blockchain tabanlı dijital dünya yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca SpaceX bir Amerikan şirketi ve eğer isterse istediği bölgeye internet erişimini durdurabilir. Özellikle son yıllarda ABD ambargoyu bir silah olarak kullanırken tüm Dünya’nın bu altyapıya entegre olması da ayrı bir sorun yaratacaktır. Keyfi yaptırımlar ya da olası bir savaş durumunda ABD’nin bir ülkenin tüm internet erişimini kapatmayacağını kimse garanti edemez. Her şeye rağmen Dünya’nın internet erişimi olmayan bölgeleri için harika bir haber…

Reklamlar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu