Reklamlar
Bilim ve TeknolojiEkonomiKripto Paralar

Blockchain Nedir ya da Blokzincir Nedir?

Reklamlar

Bu yazıya internetten Blockchain nedir sorusunu sorarak ulaştıysanız muhtemelen Bitcoin Nedir öğrendiniz ya da öğrenmeye çalışıyorsunuz. Bitcoin popüler olmaya devam ettiği sürece arkasında ki blockchain teknolojisi de birçok insan için merak uyandırmaya devam edecektir. Bu yazımızda Bitcoin’in arkasında ki muazzam teknolojiyi açıklamaya çalışacağız.

blockchain nedir

Blockchain Nedir

Kısaca Blockchain nedir? Blockchain teknolojisi merkezsiz ya da dağıtık mimaride oluşturulmuş bir veritabanıdır. Bu veritabanında paydaşların her hangi biri bu verileri tutabilir ve üzerinden geçen işlemlerin doğruluğunu onaylayabilir. Bu sistemin çalışabilirliğini ve güvenliğini de bu paydaşların arasında oluşturulmuş şifreli, zaman damgalı ve üstün kriptografi teknolojisi sağlar.

Blockchain networkü üzerinde yapılan tüm işlemler şeffaftır ve anonim eleştirilerek herkes tarafından görüntülenebilir. Güvenliğinin önemli bir kısmıda bu şeffaflıktan gelir.

Blockchain Ne işe Yarar?

Blockchain dağıtık ve merkezsiz yapısı sayesinde tek merkeze bağımlı olmadan verilerin saklanmasını sağlar. Böylece merkezi bir lokasyona ihtiyaç duymadan paydaşlarınız oranında büyürsünüz. Blockchain size özgürlük, şeffaflık, güvenlik ve stabilite sağlar. En önemli özelliği ise aradaki aracılara ihtiyaç duymayacağınız için tüm paydaşların eşitce sistem kurmasını sağlar

Geleneksel Veritabanı ile Blockchain arasındaki fark nedir?

Geleneksel hale gelmiş mevcut veritabanı(database) yapısında tüm veriler bir merkezde tutulur ve kullanıcılar bu sisteme bağlanmak zorunda kalırlar. Bu sistemde merkez olarak bulunan sunucular sürekliliğini sağlamak için farklı lokasyonda farklı sunucular kurulması blockchain ile karşılaştırılamaz. Geleneksel veritabanı yönetiminde merkez sunuculardan herhangi birinden veri silinirse ve ya değiştirilirse tüm sunucularda replication yapılacağı için tüm data değişmiş veya silinmiş olur. Ancak Blockchain de tüm sunucular merkez olduğu için geçmişe dönük veri silinmesi ya da değiştirilmesi mümkün olmayacaktır. Uç bir örnek vermek gerekirse bugün nüfus kayıt sisteminde kullanılan geleneksel veritabanı sisteminde bir insanın doğum kaydı dahi tamamen silinebilir. Hiç doğmamış gibi geriye dönük kayıtlar değiştirilebilir. Blockchain sisteminde böyle bir şey mümkün olmayacaktır.

Reklamlar

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain tek yönlü bir veritabanı sistemidir. Sadece veritabanına kayıt ekleyebilirsiniz. Eklenen kayıtlar bloklara bölünür ve bu bloklar şifrelenerek tüm paydaşların erişimine açılır. Bloklar şifrelendikten sonra geriye dönük silme ya da değiştirilme yapılamaz. Bu şifreleme işlemine Mining adı verilir Türkçe karşılığı madencilik olan bu süreçte veriler şifrelenir ve madencilik yapanlara ödül verilir. Bu ödüle kripto parası dünyasında bakacak olursak Bitcoin madenciliğinde Bitcoin, Ethereum madenciliğinde ise Ethereum olarak dağıtılır. Kurumsal ya da kripto para haricinde ki Blockchain ise bu şifreleme işleminde bu işlemi nodelar yapmaktadır.

Reklamlar

Node Nedir?

Birçok insanın kafasına takılan bir soru var. Bitcoin sisteminde bir sürü insan madencilik yapıyor ve bu madenciler bir gün bunu yapmaktan vazgeçerse ne olur veya global Blockchain teknolojisinde madenciler olmadan bu şifreleme mekanizması nasıl çalışacak?
Böyle durumlar için sistemin güvenli bir şekilde şifreleme işlemine devam edebilmesi için node adı verilen serverlar kurulmaktadır. Bu nodeların herhangi biri kapandığında ya da devre dışı kaldığında açılana kadar sistem diğer nodelar üzerinden çalışır. Kapalı nodelar tekrar açıldığında kapalı kaldığı süre boyunca olan tüm kayıtları üzerine çeker ve çalışmaya devam eder.

Blockchain Tabanlı Dijital Dünya

Bu konuyu ile ilgili yazarken burada açıklamak çok uzun süreceği daha detaylı bir yazmaya karar verdim. Bkz: Blockchain tabanlı dijital Dünya Kısaca açıklamak gerekirse Blockchain teknolojisi kullanarak tek Dünya Devleti yaratmak ve bununla ilgili olarak her insana dijital kimlik verme fikrinden bahsediliyor.

Reklamlar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu