Reklamlar
Çocuk ve Ergen PsikolojisiPsikoloji

Somatik Semptom Bozukluğu Nedir? 2022

Reklamlar

Somatik Semptom Bozukluğu Nedir?

Somatik Semptom Bozukluğu, açıklanamayan fiziksel semptomların bulunduğu psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bir kişinin SSB’li olarak teşhis konulması için bu semptomların onun iş, sosyal, aile, okul hayatını ciddi anlamda etkiliyor olması gerekmektedir. Somatik Semptom Bozukluğu genellikle 30 yaşından önce başlar. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülen bu rahatsızlığın nedeni halen bilinmemektedir. Ancak bazı faktörlerin bu durumu tetiklediği düşünülmektedir

Somatik Semptom Bozukluğu Nedir?

Somatik Semptom Bozukluğu Nedir? Somatik Semptom Bozukluğu (SSB), kişilerin yorgunluk ya da ağrı gibi fiziksel belirtiler karşısında aşırı endişe duyduğunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. 
Kişi günlük yaşamına etki eden bu belirtilerle ilgili olarak yoğun şekilde duygu ve düşünce besleyerek, aşırı davranışlar gösterir.
SSB’li bir kişi aslında bu belirtileri taklit etmez. Yani acısı ve diğer sorunlar gerçektir. Bu durum tıbbi problemden de kaynaklanabilir. Ancak genellikle fiziksel bir neden bağlı değildir. Burada asıl sorun semptomlara karşı gösterilen aşırı tepki ve davranışlardır.
Somatik Semptom bozuklukları olan kişilerde duygu durumları genellikle karamsardır. Bunun nedeni genetik ve çevresel faktörlerden herhangi birisi olabilir. Bu kişiler bu durumların gerçek olmadığı düşüncesine girip daha da sıkıntılı bir hale bürünebilirler bu yüzden bir uzman psikiyatristten destek almak çok önemlidir. En iyi pskiyatrisler için Np İstanbul Hastanesinden Destek Alabilirsiniz.

Somatik Semptom Bozukluğu Belirtileri Nedir?

Somatik Semptom Bozukluğu Nedir? Somatik Semptom Bozukluğunun temel belirtisi, fiziksel belirtilerin aslında sahip olunmayan bir tıbbi duruma bağlı olduğu olan inançtır. Hastadan hastaya belirtiler değişmektedir.
Ancak genel belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bilinen herhangi bir tıbbi rahatsızlıkla alakası olmayan semptomlar,
  • Bilinen bir tıbbi rahatsızlıkla alakalı olan ancak olması gerekenden çok daha aşırı olan semptomlar,
  • Olası bir hastalık hakkında sürekli ve yoğun bir endişe duyulması,
  • Normal fiziksel belirtilerin hastalık belirtileri olduğunun düşünülmesi,
  • Hapşırma, burun akması gibi durumlar karşısında bile çok ciddi şekilde endişelenmek,
  • Doktorun uygun tedavi vermediğine inanmak,
  • Fiziksel aktivitelerin vücuda zarar vereceğinden endişelenmek,
  • Olası bir hastalığın herhangi bir belirtisine karşı sürekli tekrar ve tekrar muayene olmak,
  • Tıbbi tedaviye cevap vermemek,
  • Verilen ilaçların yan etkilerine karşı aşırı hassas olmaktır.

Somatik Semptom Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?

Somatik Semptom Bozukluğu Nedir? Somatik Semptom Bozukluğu olan kişiler, ağrı, nefes darlığı ve güçsüzlük gibi fiziksel belirtilere takıntılıdırlar. Teşhis edilmiş hiçbir tıbbi rahatsızlık olmamasına ya da doktorun semptomlardan sorumlu hiçbir sağlık sorunu bulunmadığına dair güvence vermiş olmasına rağmen, kişiler buna inanmaz. Hatta doktorun ve çevredekilerin semptomların gerçek olmadığına inandıklarını düşünüp büyük stres altına bile girebilirler. Somatik semptom bozukluğunun temeli psikolojiktir. Kişi bu rahatsızlıkta fiziksel bazı acılar çektiğini düşünüp farklı branşlardan destek alabilir fakat bu durumlarda genellikle problem fiziksel değil psikolojik olduğundan genel branş doktorları böyle hastaları psikiyatriste yönlendirmektedir.

Reklamlar

Somatik Semptom Bozukluğu Tedavisi Nasıl Tedavi Edilir?

Somatik Semptom Bozukluğu Nedir? Ağrı adına ilaç kullanımlı tedaviyle ilgili çalışmalar olmasına rağmen, uygulanabilir tedavisel öneriler yapma noktasında yeterli bilimsel kanıt yoktur. Bununla birlikte, hastalar psikoterapi ve özellikle bilişsel davranış terapisi görmelidir. Bu, onların, semptomlarından ötürü yaşadıkları acı ve Anksiyetenin azaltmalarına yardımcı olabilir.
Bir başka etkili tedavi, bilişsel davranış terapisi ve kişiler arası tedavi üzerine bütünleyici bir odak olabilir. Bu kombinasyon, somatik eğilimli hastaların iki ana özelliğini dikkatle izler, sağlık durumlarının abartılı bir şekilde algılanması ve değerlendirilmesi ve rahatsızlıklarını başkalarına yetersiz yollarla iletme şekilleri.
Bu tür bir durum toplumumuzda yüksek bir etki alanına sahiptir. Bununla birlikte, bunu saplantı haline getirmek ya da bu konuda endişelenmek doğru değildir. Bazı vakalarda, fiziksel belirtiler zihinsel bir kondisyonun bir ürünüdür. Ve bu nedenle, makalenin başında de belirtildiği gibi, bu durum, zihin ve vücut arasındaki ilişkinin bir sonucudur.

Reklamlar

Somatik Semptom Bozukluklarının Türleri Nedir?

Somatik Semptom Bozukluğu Nedir? Somatik semptom bozukluklarını kategorize etmek için, hastanın yaşadığı semptomlara olan tepkisine dikkat etmek gerekir. Başka bir deyişle, endişe, kaygı ve rahatsızlıklarının günlük yaşamları üzerindeki müdahale derecesi. Bu nedenle, bu reaksiyonlara bağlı olarak, aşağıdaki spesifik bozuklukları ayırt edebiliriz:

Somatizasyon: Genellikle uzun yıllar sonrasında tespit edilir. Semptomlar vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir; ancak en yaygın olanları gastrointestinal (ağrı, meteorizm, kusma, mide bulantısı vb.) ve dermik (yanıklar, karıncalanma hissi, kızarıklık) problemlerdir. Bazı durumlarda, depresyon ve Anksiyete belirtileri de görülebilmektedir.

Farklılaşmamış: Değişken ve kalıcı olan, ancak hiçbir açıklaması olmayan çoklu fiziksel rahatsızlıklarla karakterize edilir. Bu semptomların, somatizasyon teşhisi koymak için yeterli olmadığı anlamına gelmektedir.

Hipokondriya: Somatik semptom bozuklukları arasında en bilinen türdür. Başlıca belirtileri, bir veya daha fazla sayıda ciddi hastalığa yakalanma ya da sahip olma korkusudur. Hasta genellikle normal veya sık ortaya çıkan duyguları istisnai fenomenler olarak kategorize etmektedir.

Dönüşüm: Semptomları, otonom sinir sistemiyle (kardiyovasküler, gastrointestinal veya solunum sistemleri) bağlantılı organlarda ortaya çıkar. Ayrıca, objektif hiperaktivite bulguları (çarpıntı, terleme, kızarma ve titreme) ve diğer öznel ve spesifik olmayan işaretlerle kombinasyon halindedir.

Ağrı: Çoğunlukla çatışmalı veya sorunlu durumlarda ortaya çıkan şiddetli bir ağrıyla karakterize edilmektedir.

Diğerleri: Somatik bozukluklara, ilgili sorunlara veya stresli olaylara karşı duyarlılıkta değişiklikler. Örneğin, histeri krizi ya da diş gıcırdatma.

somatik semptom bozukluğu

Psikolojiye Dair Başka Bir Yazımızı Okumayı Unutmayınız.

Reklamlar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu