Reklamlar
Ekonomi

Ekonomik Kriz

Reklamlar

Ekonomik kriz, son yıllarda ülkemizde en çok duyduğumuz terimlerden biri haline geldi. Nedir bu terim üzerinde biraz tartışalım. “Kriz” sözcüğü Fransızca kökenli ama yaşadığımız krizlerin Fransa’dan kaynaklandığını söylemek pek de mümkün değil. Günlük yaşantımızda karşımıza çıkan, sıkça duyduğumuz ve kullandığımız kriz kelimesi karşılığı ise “bunalım”…

Başka açılardan incelersek kriz; en önemli organlarımızdan birisi olan kalbimizde olursa kalp krizidir. Ciddi bir bedensel sağlık problemi, yaşadığımız psikolojik bir bunalım olursa da önemli bir ruhsal sağlık problemidir. Tabii bir de her iki krize de sebebiyet verebilecek olan başka bir kriz var; “ekonomik kriz”…. Yani ekonomik çöküntü. Hem beden sağlığımızı hem de ruh sağlımızı etkileyen cebimizdeki sıkıntı.

Ekonomik Kriz Nedir

ekonomik kriz

En kestirmeden anlatmak gerekirse ekonomik kriz, piyasada denge ve düzenin bozulmasıdır. Genellikle ekonomik büyüme sonrası mal ve hizmetlerin fiyatları likidite bolluğu nedeniyle aşırı artarak bir balon oluşur. Bu balon oluşmaya başladıktan sonra zamanla şişmeye devam eder. Şişen fiyatlar doğal olarak talebi azaltır. Talep azlığı üretimi azaltır. Üretimin azlığı işsizliğe sebep olur ve en sonunda tüm ekonomik dengenin çökmesiyle bir ekonomik krize sahip oluruz. Bu konu ile ilgili olarak Dünya ekonomik krizler tarihi yazı dizimizi okuyabilirsiniz.

Ekonomik Krizde Yaşam

Ekonomik krizlerin neden olduğu, nasıl üstesinden gelinebileceği apayrı bir konu. Bunlarla uğraşanlar ve sorumlu olanlar var; ama başarılı ama başarısız ona siz karar verin.Ben bu kriz ortamında nasıl yaşamaya çalışıyoruz bizi sosyal anlamda nasıl etkiliyor, onu irdelemek istiyorum.

Yine de ekonominin temelinden bahsedeyim.  Hayatımızın her alanında da karşılaştığımız temel bir gerçekten; işin çıkış noktası – aynı zamanda çözüm – SINIRLI KAYNAKLAR ile SINIRSIZ İHTİYAÇLARIN bitmek bilmeyen savaşı.

Reklamlar

Yaşamımız boyunca yemek, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarımız yanında sosyal aktiviteler, tatil, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılım gibi diğer ihtiyaçlarımızı karşılamak için maddi kaynaklara ve zamana ihtiyacımız vardır.

Reklamlar

Bireylerin toplum içinde, toplumun da devletin bir parçası ve dahası o devletlerin de global dünya ile entegre olmasından kaynaklı olarak, tümden özele her türlü siyasi, ekonomik, çevresel faktörler yaşantımız içinde bu gereksinimlerimizi karşılama düzeyimizi doğrudan etkiler.

Nedeni, kaynağı, boyutu ne olursa olsun yaşadığımız her türlü ekonomik kriz de toplumsal yaşantımıza doğrudan ve dolaylı etki eder.

Ekonomik krizin birey üzerindeki en korkulan etkisi artan işsizlik, gelir ve alım gücündeki azalmadır. Finansal ve ekonomik krizler karşısında hanehalkı öncelikli olmayan ihtiyaçlarımızdan başlamak üzere, temel ihtiyaçlarımıza doğru giderlerini kısma gibi stratejileri ile duruma adapte olmaya çalışır.

Eğitim, sağlık ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarımıza kadar indiğimiz noktada, sıkıntıyı en derin hissettiğimiz yere gelmiş oluyoruz.

Birey olarak, aile olarak, işveren-çalışan olarak, öğrenci olarak ekonomik krizlerin içinde yaşamaya ve en az hasarla çıkmaya gayret ediyoruz. Hepimizin rolüne göre üzerimize düşen görevlerimiz farklı.

Sürecin uzunluğu ve derinliği bu dönemdeki tedbirlerimizin de boyutlarını belirliyor. Mümkün olan en özelden başlayarak harcamalarımızı azaltarak, ama sosyal yaşantımızdan da vazgeçmeyerek hayatımızı devam ettirmemiz gerekiyor.

Toplumsal olarak maalesef uzak olduğumuz tiyatro, sinema gibi faaliyetleri mümkün olduğunca devam ettirmek, daha fazla kitap okumaya yönelmek, gezi ve tatillerimizi daha hesaplı yerlere kaydırmak, israf ettiğimiz kadar değil yeteceği kadar tüketmek eskilerin söylemine göre ayağımızı yorganımıza göre uzatmak, yorgan tamamen gitmeden işimize yarayacaktır.

Biz kendi üzerimize düşeni yapalım, ekonomide düzelmeyi de biran önce sorumlularından bekleyelim.

Son olarak,  kriz “Bir şeye duyulan ani ve aşırı istek” olarak tanımlanmış Türk Dil Kurumu sözlüğünde. Bu kriz diğerleri kadar tehlikeli olmasa bile yine de dikkatli olmakta fayda var derim.

Reklamlar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu