Reklamlar
Çocuk ve Ergen PsikolojisiPsikolojiSağlık

Gelişim Geriliği Nedir? 2022

Reklamlar

Gelişim Geriliği Nedir? Çocukların aynı yaştaki akranlarına göre geri kalması olarak tanımlanabilir. Çocukluk çağında gelişim geriliği çok sık görülmektedir. Okul öncesi çocukların %10-15’i gelişim geriliği yaşamaktadır. Bu gerilik genelde çocukların izlemlerinde aile sağlığı merkezlerinde saptanmaktadır. Bazen rutin kontrollere gidemeyen ailelerde ise ebeveyn ve çevrenin söylemleri ile çocukta şüphe üzerine ailenin muayeneye yönlendirmesiyle çocuklarda gelişim geriliği tanı almaktadır. Gelişim geriliği değerlendirilmesinde büyüme eğrileri dediğimiz persentil eğrileri kullanılmaktadır. Büyüme eğrileri yanında; işitme ve görmenin değerlendirilmesi, bazı kan testleri, yaşa uygun gelişimsel basamakların uygunluğu ve sistemik muayeneye bakılarak, sonuçlara göre karar verilir. Her şey normalse “çocuk normal büyüme ve gelişimdedir” denir. Anormal veya standartta sapmalar olursa çocuk takibe alınır ve aileye bilgilendirmeler yapılır. Eğer sınırda bir durum var ise 3 aylık takiplerle kontrol altına alınan çocuk izlemde tutulmaktadır.

Gelişme Geriliği Nedir?

Gelişme Geriliği Nedir? Çocuğun gelişim basamaklarına göre, beklenilen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlaması şeklinde açıklanabilir. Çocuklarda gelişim geriliği sadece fiziksel gelişim geriliği değil aynı zamanda zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gelişim gerilikleri de akla gelmelidir.

Gelişim Geriliği Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Gelişim Geriliği Nedir? Gelişim geriliğini ailelerin ya da çocuğun bakımından sorumlu olan kişilerin anlaması oldukça zordur. Bu aşamada ailelerin çok dikkatli olması önemli bir faktördür. Eğer çocukta bazı beceriler akranlarına oranla geriden gelerek gelişiyorsa ya da gelişmiyorsa mutlaka bir uzman görüşüne başvurulması gerekir. Yürüme, konuşma gibi becerilerin her çocukta farklı zamanlarda kazanılacağına dair halk arasındaki inançlar ailelerin bu rahatsızlığı teşhis etmesini oldukça zorlaştırır. Bu nedenle gelişim geriliği için bir önlem alınması gerekir. 
Her çocuğun mutlaka düzenli aralıklarla güvenilir ve uzman bir pedagoga görünmesinde fayda vardır. 0 ile 3 yaş arası dönemde mutlaka her çocuğun yılda iki defa bir pedagog kontrolünden geçmesi doktorlar tarafından şiddetle önerilmektedir. 3 yaşını geçen çocukların da yılda bir kez olmak üzere mutlaka pedagog kontrolünden geçmesi önemlidir. Gelişim geriliği pedagoglar tarafından şüphelenildiği taktirde yapılan Denver II Tarama testi ile anlaşılmaktadır. Erken teşhiste tedavisi oldukça hızlı gerçekleşir. Bu nedenle düzenli pedagog randevuları oluşturmak faydalı olacaktır. Denver II Tarama Testini Np İstanbul Hastanesinde Yaptırabilirsiniz. (bu test 0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır.)

Gelişim Geriliğinin Nedenleri Nelerdir?

Gelişim Geriliği Nedir? Biyolojik sebeplere dayanıyor olabilir. Eğer sebep biyolojikse genetik bir geçiş söz konusudur. Bu durumda yoğun eğitim programları uygulamaktan başka bir çözüm yoktur. Yoğun eğitimler ile alınan performans yüzde yüz çözüm sunmayacaktır ancak hastalığın etkileri önemli derecede azalacaktır.
Eğer çevresel faktörler bu rahatsızlığın sebebi ise bu çevresel faktörleri iyi tespit etmeniz gerekir. Çocukların aileleri ile zaman geçirmiyor olması, çocuk ile yeterince ilgilenilmiyor olması gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Bu durum genellikle çalışan ailelerin çocuklarına bakıcıların baktığı durumlarda daha fazla gözlemlenir. Aynı zamanda çok fazla sokağa çıkmayan, sürekli ev ve kapalı alanda kalan çocuklarda da gelişim geriliği görülme olasılığı yüksektir. Çünkü bu ortamlarda çocuğun dikkatini çeken ve ilgi göstereceği unsurlar bulunmamaktadır. Sokakta zaman geçirmek çocuk gelişiminde büyük önem taşımaktadır.
Bir diğer önemli etken ise oyunlardır. Çocukların beceriler elde edebilmek için oyunlar oynaması gerekir. Az veya yetersiz miktarda oyun oynatılan çocuklarda da gelişim geriliğine rastlamak mümkündür. Bu nedenle bu hastalığın tüm çevresel faktörleri anne ve babalara dayanır. İlgili bir anne baba olmak gelişim geriliğinin önüne geçmenin en kolay yoludur. Gelişim geriliği tespit edildiği zamandan itibaren anne ve babanın tüm yaşam tarzını ve iş bölümünü gözden geçirmesi gerekmektedir.

Gelişim Geriliği Tanısı Konulduktan Sonra Süreç Nasıl İlerler?

Gelişim Geriliği Nedir? Tespit edildikten sonra yoğun bir eğitim programı oluşturulur. Bu programları uzman pedagoglarınız eşliğinde oluşturmanız gerekir. Yoğun tedavi eğitimlerine zaman kaybetmeden başlamak gerekir. Erken teşhis edilen ve tedavi süreci erken başlayan çocuklarda yüzde yüz olumlu sonuçlar alınma ihtimali çok yüksektir. Yoğun eğitim programları eşliğinde yaşam alanlarında da köklü değişiklikler yapılması önerilmektedir. Çocuğun kendisine daha çok zaman ayıran ve ilgi gösteren bir anne babaya ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle aile planlamanızı gözden geçirmeniz gerekmektedir. Daha sonra evinizin de değişime ihtiyacı olacaktır. Çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir ev ortamı sağlamak için pedagoglara danışabilirsiniz.
Ev ortamından sonra oyun alanı ve yaşıtları ile ilişki kurabilmesi de oldukça önemlidir. Çocuğun yaşıtları ile aynı ortama sıklıkla sokulması ve sokakta oyun oynaması gelişim geriliği tedavisinde önemli bir destek yöntemidir. Eğer gelişim geriliğinden şüphe ediyorsanız, teşhis ve tedavi süreci hakkında bilgi almak istiyorsanız Np İstanbul Hastanesinden destek alabilirisiniz. Unutmayın erken teşhis gelişim geriliği olan hastalar için hayati önem taşır.

Reklamlar

Gelişim Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Gelişim Geriliği Nedir? Erken teşhis edildiği zaman oldukça kolay ve hızlı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ancak geç kalınan hastalarda bu süreç biraz daha uzun ve yorucu olabilir. Çok ileri yaşlarda tespit edilen hastalarda kesin çözümlere ulaşmak bir hayli zorlaşır ve bazen maalesef imkansız olabilir. Hastalığın tedavisinde ilaç kullanımı mevcut değildir. Onun yerine yoğun eğitim programları uygulanır. Bu programların yanı sıra anne ve babalara veya çocuğun bakımı ile ilgilenen kişilere sorumluluklar verilir.
Çocuğun yaşam alanında köklü değişiklikler yapılması konusu oldukça önemlidir. Çocuğun oyunlar yaratabileceği, beceriler geliştirebileceği ve dikkatini toplayabileceği bir alana ihtiyacı vardır. Bu nedenle evin içinden oynayacağı bahçe alanına kadar düşünülmeli, pedagog görüşleri ve önerileri dikkate alınarak oluşturulan programa göre bir düzenlemeye gidilmelidir. Uygun koşullar sağlanarak çocuktaki gelişim bozukluğu hızla tedavi edilecektir. Tedavisi en hızlı ve en kolay olan rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle en önemli husus bir an önce teşhisin konulması ve tedavi sürecinin hızla başlatılmasıdır. Unutmayın erken teşhis bu tip rahatsızlıkların tedavi sürecinde büyük rol oynamaktadır.

Reklamlar
gelişim geriliği nedir

Psikolojiye Dair Başka Bir Yazımızı Okumayı Unutmayınız!

Reklamlar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu