Reklamlar
Çocuk ve Ergen PsikolojisiPsikoloji

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nedir? 2022

Reklamlar

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nedir? Bir akli dengesizlik kişinin inatçı veya tekrarlayan hisleri olduğu duyarsızlaşma veya derealizasyon. Duyarsızlaşma, kişinin kendisinden kopuk veya kopuk hissetmesi olarak tanımlanır. Bireyler, kendi düşüncelerinin veya bedenlerinin dışarıdan bir gözlemcisi gibi hissettiklerini ve sıklıkla düşünceleri veya eylemleri üzerinde bir kontrol kaybı hissettiklerini bildirebilirler. Derealizasyon, kişinin çevresinden kopması olarak tanımlanır. Derealizasyon yaşayan bireyler çevrelerindeki dünyayı sisli, rüya gibi / gerçeküstü veya görsel olarak çarpıtılmış olarak algıladıklarını bildirebilirler.

Depersonalization-derealization Disorder

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nedir?

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nedir?Bir akli dengesizlik kişinin inatçı veya tekrarlayan hisleri olduğu duyarsızlaşma veya derealizasyon. Duyarsızlaşma, kişinin kendisinden kopuk veya kopuk hissetmesi olarak tanımlanır. Bireyler, kendi düşüncelerinin veya bedenlerinin dışarıdan bir gözlemcisi gibi hissettiklerini ve sıklıkla düşünceleri veya eylemleri üzerinde bir kontrol kaybı hissettiklerini bildirebilirler. Derealizasyon, kişinin çevresinden kopması olarak tanımlanır. Derealizasyon yaşayan bireyler çevrelerindeki dünyayı sisli, rüya gibi / gerçeküstü veya görsel olarak çarpıtılmış olarak algıladıklarını bildirebilirler.
Depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğunun büyük ölçüde, kişilerarası travmalardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Örneğin; çocukluk istismarı, tetikleyiciler, önemli stres, panik atak ve uyuşturucu kullanımını içerebilir. Depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğu için teşhis kriterleri, kişinin zihinsel veya bedensel süreçlerinden veya çevresinden sürekli veya tekrarlayan kopma duygularını içerir. Teşhis yapılırsa ayrışma kalıcıdır ve günlük yaşamın sosyal veya mesleki işlevlerine müdahale eder. Depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğu bir zamanlar nadir görülürken, genel popülasyonun yaklaşık % 1-2’sinde bununla yaşam boyu deneyimler meydana gelir. Hastalığın kronik formu % 0,8 ila 1,9 arasında bildirilen bir prevalansa sahiptir. Genel popülasyonda kısa süreli duyarsızlaşma veya derealizasyon epizotları yaygın olabilirken, bozukluk yalnızca bu semptomlar ciddi sıkıntıya neden olduğunda veya sosyal, mesleki veya diğer önemli işleyiş alanlarını bozduğunda teşhis edilir.

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Belirtileri Nedir?

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nedir? Duyarsızlaşma-derealizasyon bozukluğu belirtileri şunlardır;
Düşüncelerinizi, duygularınızı, bedeninizi veya vücudunuzun bölümlerini dışarıdan bir gözlemciniz olarak hissetmek vücudunuzun, bacaklarınızın veya kollarınızın çarpık, genişlemiş veya büzülmüş göründüğü veya başınızın pamukla sarıldığı hissi, duygularınızın duygusal veya fiziksel uyuşukluğu veya çevrenizdeki dünyaya verdiğiniz tepki verme, anılarınızın duygularından yoksun olduğu ve kendi anılarınız olabileceği veya olamayabileceği duygusu, geçmişe benzeyen son olaylar gibi, zaman algısındaki çarpıtmalar, mesafenin bozulması ve nesnelerin büyüklüğü ve şekli, çevrenizden yabancı olduğunuzu ya da tanımadığınızı hissetmek gibi belirtiler göstermektedir.

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?

Duyarsızlaşma-Deralizasyon Bozukluğu Nedir? Kişinin kendisi tarafından bildirilen deneyimlerine ve ardından bir klinik değerlendirmeye dayanmaktadır. Psikiyatrik değerlendirme şunları içerir: psikiyatrik öykü ve bir çeşit ruhsal durum muayenesi. Bazı tıbbi ve psikiyatrik durumlar DPD semptomlarını taklit ettiğinden, klinisyenler kesin bir tanı koymak için aşağıdakileri ayırt etmeli ve ekarte etmelidir: temporal lob epilepsisi, panik atak, akut stres bozukluğu, şizofreni, migren, ilaç kullanımı, beyin tümörü veya lezyon. Şu anda duyarsızlaşma-derealizasyon bozukluğu için laboratuvar testi mevcut değildir.

Reklamlar

Ayırıcı Tanılar;

Reklamlar

DPDR farklılıkları, nörolojik ve psikiyatrik durumların yanı sıra yasadışı maddeler veya ilaçlardan kaynaklanan yan etkileri içerir.

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nedir? Duyarsızlaşma-derealizasyon bozukluğunun tedavisi tipik olarak ilaç tedavisi ve psikoterapi (konuşma terapisi) kombinasyonunu içerir. Bir tür psikoterapi olan bilişsel davranışçı terapi, durumun tedavisinde yardımcı olabilir. Bilişsel davranışçı terapi, hastalara semptomlarını tehdit edici olmayan ve zihinsel durumlarıyla ilgili sakinliği teşvik eden şekillerde yorumlamayı öğretmeyi içerir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

Psikoterapi: Sağlıksız başa çıkma mekanizmaları, bilinçsiz sorunlar veya diğer sorunlar olsun, psikolojik çatışmayı tanımayı ve bunlara çözüm bulmayı içeren farklı terapi türleri için geniş bir terimdir.

Aile Terapisi: Bireyin rahatsızlığıyla baş etmesine yardımcı olurken aynı zamanda aile üyelerini de bu konuda eğitir. Bu, hastanın hayatında neler yaşadığını anlayan ve sevdiklerine yardım edecek araçlara sahip olmasını sağlaması açısından etkilidir.

Yaratıcı Terapi: Kişinin bozukluğuyla başa çıkmak için sanat, müzik veya yazı gibi bazı yaratıcı çıkışları kullanmayı hedeflemektedir.

Klinik Hipnoz: Hipnozu bir hastanın zihinlerini keşfetmesine izin vermek için kullanan daha alışılmışın dışında bir tedavi yöntemidir, genellikle bozukluklarının ortaya çıkmasına neyin sebep olduğunu anlamadır.

Duyarsızlaşma-Derealizasyon bozukluğunu tedavi etmek veya iyileştirmek için belirlenmiş bir ilaç olmamasına rağmen, bozukluğun semptomlarını azaltmaya veya yönetmeye yardımcı olabilecek ilaç seçenekleri vardır. Stresi veya kaygıyı azaltmaya veya sağlıklı uyku düzenini geliştirmeye yardımcı olacak ilaçlar gerekebilir. Kişilerin ilaçlara farklı tepki verdiklerini akılda tutmak önemlidir. Bu nedenle, ilaç kullanımı ile semptomları yönetmeye yönelik herhangi bir girişim, bir doktorun gözetim ve tavsiyesi altında yapılmalıdır ve kendi kendine ilaç tedavisi önerilmemektedir.

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu için MOODİST Pskiyatri&Nöroloji Hastanesinden destek alabilirsiniz.

Duyarsızlşama-Derealizasyon Bozukluğu Ne Sıklıkla Görülmektedir?

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nedir? Genel popülasyonun yaklaşık % 1-2’sinde bununla yaşam boyu deneyimler meydana gelir. Hastalığın kronik formu % 0,8 ila 1,9 arasında bildirilen bir prevalansa sahiptir. Genel popülasyonda kısa süreli duyarsızlaşma veya derealizasyon epizotları yaygın olabilirken, bozukluk yalnızca bu semptomlar ciddi sıkıntıya neden olduğunda veya sosyal, mesleki veya diğer önemli işleyiş alanlarını bozduğunda teşhis edilmektedir.

duyarsızlşama-derealizasyon bozukluğu nedir

Duyarsızlşama-Derealizasyon Bozukluğu Olan Birine Nasıl Yardım Edebilirim?

Duyarsızlaşma-Derealizasyon Bozukluğu Nedir? Size yakın biri Duyarsızlşama-Derealizasyon semptomları yaşıyorsa, destek sunmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • Durumu okuyun. Makalede bu noktaya geldiyseniz, muhtemelen bunu zaten yapıyorsunuzdur. Konuyla ilgili uzman olmaya gerek yoktur, ancak biraz arka plan bilgisine sahip olmak yardımcı olabilir. Bu, özellikle Duyarsızlşama-Derealizasyon Bozukluğu için geçerlidir, çünkü semptomları yaşayan insanların bunları kelimelere dökmesi genellikle zordur.
  • Deneyimlerini onaylayın. Ne hissettiklerini anlamasanız bile bunu yapabilirsiniz. Basit bir “Bu çok rahatsız edici olmalı, bununla uğraştığın için üzgünüm” uzun bir yol kat edebilir.
  • Onlarla bir terapi seansına gitmeyi teklif edin. Seans sırasında, yaşadıkları semptomlar veya onları neyin tetiklediği hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Terapiden emin değillerse, ilk seans için onlara katılmayı teklif etmek yardımcı olabilir.
  • Yardıma ulaşmanın onlar için zor olabileceğini anlayın. Size ihtiyaç duyduklarında destek için hazır olduğunuzu bilmelerini sağlamaktan zarar gelmez. Sessizliğin yardıma ihtiyaç duymadıkları veya istemedikleri anlamına geldiğini düşünmeyin.
  • Sınırlarına saygı gösterin. Size semptomları veya geçmiş travmaları hakkında konuşmak istemediklerini söylerlerse, konuyu itmeyin veya kişisel olarak algılamayın.
duyarsızlaşma-derealizasyon bozukluğu nedir

Psikolojiye Dair Başka Bir Yazımızı Okumayı Unutmayınız.

Reklamlar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu