Reklamlar
Çocuk ve Ergen PsikolojisiPsikoloji

Bipolar Bozukluk Nedir? 2022

Reklamlar

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk uzun süreli ve karmaşık bir duygudurum hastalığıdır. Bu rahatsızlıkta manik, hipomanik ve depresif ataklar ortaya çıkar. Ataklar sırasında da hafif ancak çeşitli belirtiler ile bipolar bozukluk kendisini gösterebilir.

Bipolar bozukluk tıbbi olarak manik-depresif olarak da adlandırılmaktadır. İki uçlu bozukluk olarak tanımlanan bu hastalıkta iki ayrı ruhsal bozukluk vardır. Bu durumlar taşkınlık (mani) ve çökkünlük (depresif bozukluk) olarak tanımlanabilir. Bu hastalık dönemleri birbirini takip eder, yatışma ve alevlenme dönemleri gözlenmektedir.

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar bozukluk diğer bir adıyla manik-depresif bozukluk kişinin ruh hali, enerjisi, konsantrasyonu ve günlük yapılan aktivitelerini yerine getirme becerisini etkileyen bir psikolojijk-psikiyatrik bir rahatsızlıktır.
Bipolar bozukluk, kişinin bir anda kendini çok iyi hissederken, bir süre sonra içine kapanık bir hale gelmesine neden olabilir. Bipolar bozukluk, kişinin manik depresyon tanımına da uyan ruh hallerine bürünmesine sebep olabilir. Bu nedenle hastalığa tanı konma aşamasında, psikologlar tarafından yapılacak değerlendirme büyük önem arz etmektedir.

Bipolar I Bozukluğu

Reklamlar

En az 1 manik atağın olduğu öncesinde ya da sonrasında hipomani veya depresif atağın mevcut olabileceği bipolar bozukluk alt türüdür. Bazı bipolar tip 1 hastalarında manik atak sırasında gerçeklikten kopuş (psikoz) meydana gelebilir. Bipolar tip 1, erkek ve kadınları eşit oranda etkilemektedir.

Reklamlar

Bipolar II Bozukluğu

Bipolar tip 2 hastaları en az 2 hafta süreyle majör depresif atak yaşarlar. Genellikle depresyona en az 4 gün boyunca süren bir hipomani atağı eşlik eder. Bipolar II bozukluğunda manik atak mevcut değildir. Bu bipolar bozukluk alt tipi genellikle kadınlarda görülme oranı daha yüksektir.

Siklotimik Bozukluk

En az 2 yıllık süre boyunca hipomani ve depresif atak belirtilerini tecrübe eden kişilerde siklotimik bozukluk söz konusu olabilir. Bu bozuklukta diğer bipolar bozukluk alt tipine göre belirtiler daha hafif seyirlidir. Hasta olmadığı dönemlerde kişiler normal görünürler. Her bir atak başladığında birkaç hafta sürebilir. Atakların süresi birbirine eşit olmayabilir. Mani dönemi beklenenden daha hafif geçebilir. Bu hafif belirtilerle seyreden mani dönemine hipomani ismi verilmektedir.

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar bozukluk belirtileri temel olarak mani, hipomani ve depresyon semptomları içerisinde değerlendirilir. Bipolar bozukluğa bağlı olarak oluşan depresif dönem en az 2 hafta süreyle devam etme eğilimindedir. Manik atak ise genellikle birkaç gün ile birkaç haftalık bir süre zarfı boyunca sürmektedir. Bazı kişilerde ataklar yıl içerisinde sürekli birbiri ardına gelmektedir.

Bipolar Bozukluk Depresif Dönem Belirtileri;

  • Üzgün, ümitsiz, huzursuz hissetmek,
  • Enerji eksikliği,
  • Konsantrasyon ve hatırlama zorluğu,
  • Günlük faaliyetlere ilgi kaybı,
  • Değersizlik duygusu,
  • Suçluluk ve umutsuzluk hissi,
  • Kötümserlik,
  • Kendinden kuşku duyma,
  • Halüsinasyonlar, mantıksız düşünceler,
  • Uyumakta zorluk veya aşırı uyuma,
  • İntihar (suisid, özkıyım) düşünceleri.

Mani atağında bulunan kişiler aşırı duygulanıma sahiptirler. Heyecanlı, dürtüsel, eforik, taşkın ve aşırı enerjili olabilen bu kişilerde mani atağı döneminde gece hayatı, madde kullanımı gibi riskli davranışlara karşı bir yatkınlık meydana gelmektedir.

Bipolar Bozukluk Taşkınlık Dönemi (Manik Evre) Belirtileri;

  • Çok mutlu ve sevinçli hissetmek,
  • Çok hızlı konuşmak,
  • Aşırı enerjik hissetmek,
  • Kendini önemli hissetmek,
  • Yeni fikirler ve planlarla dolu olmak,
  • Kolayca dikkat dağılması,
  • Halüsinasyonlar ve mantıksız düşünceler,
  • Az uyumak,
  • Az yemek,
  • Faaliyetlerde aşırılığa kaçmak, örneğin aşırı para harcamak,
  • Riskli ve zararlı olan şeyleri yapmak.

Bipolar Bozukluk Neden Olur?

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar bozukluğun kesin nedeni bilinmemektedir fakat bir kişinin bipolar tanısı alabilmesi için birçok durumun bir arada geliştiği faktörler olduğu belirtiliyor. Bu faktörler arasında; beyindeki kimyasal dengesizlikler, genetik aktarım ve tetikleyici faktörler yer almaktadır.

Beyindeki Kimyasal Dengeszilik

Bipolar bozukluk, beyindeki kimyasal dengesizliklerin sonucu gelişebilir. Beynin fonksiyonlarını kontrol eden kimyasallara nörotransmiterler denir. Bir veya daha fazla nörotransmiterde bir dengesizlik varsa, bipolar bozukluk semptomları gelişebilir.

Genetik

Bipolar bozukluğun, genetiğe bağlı olduğu durumlarda vardır. Ailedeki birinci derece akrabalardan genetik aktarım sonucu kazanım yaşanabilir. Anne, baba veya kardeşte bipolar bozukluk olanların doktor kontrolüne gitmesi önerilmektedir. Bununla birlikte, bipolar bozukluktan tek bir gen sorumlu değildir. Bunun yerine, bazı genetik ve çevresel faktörlerin tetikleyici gibi davrandığı düşünülmektedir.

Tetikleyici Unsurlar

Stresli durumlar veya yaşanan travmalar genellikle bipolar bozukluğu tetikleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Örneğin; bir ilişkinin bitişi, fiziksel, cinsel veya duygusal istismar, yakın bir aile üyesinin ya da çok sevilen birinin ölümü veya beyin travmaları da bipolar bozukluğu tetikleyebilir.

Bu tür yaşam değiştirici olaylar, bir insanın hayatında herhangi bir zamanda depresyon dönemlerine neden olabilir.

Bipolar Bozukluk Tanısı Nasıl Konulur?

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar bozukluk tek bir kan testi, röntgen ya da beyin taramasıyla saptanamaz. Doğru tanı koyabilmek için, tanının mevcut semptomlara, hastalığın gidişine, hastanın öyküsüne ve eğer mümkünse aile öyküsüne dayanması gerekmektedir.

Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıl Olur?

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar bozuklukta tedavinin esasını ilaç tedavisi oluşturmaktadır. Psikiyatrik tedavi ile birlikte psikoterapi alınması da oldukça faydalıdır. Psikoterapide manik ve depresif atakları tetikleyebilecek stres faktörlerinin etkisinin azaltılması, stresle başa çıkma yöntemlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Bipolar Bozukluk Ne Sıklıkla Görülmektedir?

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk, toplumda her 100 kişiden % 1-2’sinde görülen bipolar bozukluk, sıklıkla genç erişkinlikte 15-35 yaş aralığında ortaya çıkan, kadın ve erkekte eşit olarak görülen bir psikolojik rahatsızlıktır.

bipolar bozukluk nedir

Bipolar (İkiuçlu) Bozukluk Testi Nedir?

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk için tıp bilimi gelişmeye devam etmektedir. Günümüzde yeni çıkan Bipolar (İkiuçlu) Bozukluk Testi Türkiye de sayılı yerlerde uygulanmaktadır. En iyi ve en güvenilir testler için Ankara da bulunan Boylam Psikiyatri Hastanesinden destek alabilirsiniz.

Psikolojiye Dair Başka Bir Yazımızı Okumayı Unutmayınız.

Reklamlar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu