Site icon AZO Medya

Dissosiyatif Amnezi Nedir? 2022

Dissosiyatif Amnezi Nedir? Dissosiyatif amnezi, bir çeşit hafıza kaybıdır. Dissosiyatif amneziye sahip kişiler (diğer adıyla amnestik sendrom) yeni bilgi öğrenmede ve bellek oluşturmakta sıkıntı yaşarlar. Ancak düşünülenin aksine bu kişiler; kendilerinin kim olduğunun farkındadır, kimlikle ilgili bir problemleri yoktur. Hastalık genellikle kişilerin kas becerilerini etkilemez. Hafif hafıza kaybı, yaşlanmayla birlikte normal sayılabilir ancak Dissosiyatif amnezide hafıza kaybı ciddi bir olaydır.

Dissosiyatif Amnezi Bozukluğu Nedir?

Dissosiyatif Amnezi Nedir? Kişide kimlik, bellek, algı ve çevre ile ilgili duyumlar gibi normalde bir bütün halinde çalışan işlevlerin bütünlüğünün bozulmasıdır. Dissosiyasyon çoğunlukla travmaya karşı bir savunma düzeneği olarak ortaya çıkar. Hastalık bu şekilde travmadan kaçmayı sağlarken aynı zamanda travmanın kişinin yaşamı üzerindeki etkisini de geciktirmektedir.

Dissosiyatif Amnezi Bozukluğu Belirtileri Nedir?

Dissosiyatif Amnezi Nedir? Dissosiyatif amnezi nedenleri fiziksel ve psikolojik olarak gruplandırılmaktadır. Savaş, doğal afet, fiziksel ya da cinsel taciz, tecavüz, bireyin sevdiği birini kaybetmesi gibi durumlar psikolojik nedenler olarak gösterilebilirken, felç, uyuşturucu, hastalık, alkol kullanımı gibi durumlar ise fiziksel nedenler olabilmektedir.

Dissosiyatif Amnezi Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?

Dissosiyatif Amnezi Nedir? Dissosiyatif amnezi belirtilerinin varlığında vakit kaybetmeden bir nöroloji doktoruna başvurmakta fayda vardır. Doktora başvurulduğunda; belirtilerin ne zamandan beri var olduğu, ortaya çıkmasını tetikleyen faktörler olup olmadığı, bölümler halinde mi yoksa sürekli olarak mı görüldüğü, zamanla kötüleştiği mi yoksa aynı mı kaldığı, yakın zamanda kafa travmasına sebep olabilecek olaylar yaşanıp yaşanmadığı, ek hastalıkların varlığı gibi sorulara yanıt verilmelidir. Bu sorulara verilen yanıtlar, tanıyı koymada oldukça yardımcı olabilen ipuçları içerir. Hastalığın tanısında; hastanın hikayesi, nörolojik muayene başta olmak üzere fiziksel muayenesi, hastanın düşünme, yargıya varma, uzun ve kısa dönem belleğini hatırlama gibi bilişsel durumunu değerlendirmeye yardımcı olan testlerin yapılması gerekir. Bunların yanında hastalığa sebep olabilecek beyin anormallikleri gösteren MRI, BT gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Yine amneziye yol açabilen enfeksiyon, vitamin/mineral eksikleri gibi durumların da kan testi ile araştırması yapılır. Beyin aktivitesini gözlemlemek amacıyla EEG (elektroensefalografi) çekilebilir. EEG ile beyinde nöbet benzeri durumlar olup olmadığı araştırılır.

Dissosiyatif Amnezi Nasıl Tedavi Edilir?

Dissosiyatif Amnezi Nedir? Dissosiyatif amnezi gibi psikolojik sorunlar çoğu zaman geçici olurken, bu durum birkaç dakika sürebileceği gibi, bazen uzun yıllar boyunca da devam edebilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaların mutlaka bir uzman desteği alması gerekmektedir. Psikolog ve psikiyatristler hasta için çeşitli tedavi yöntemleri deneyebilmektedir. Bu gibi durumlarda en etkili olan tedavi yöntemlerinden biri de psikoterapi olarak bilinmektedir. Hastalar aldıkları terapi seansları ile hafızasını tazelemeye çalışmakta, dissosiyatif amneziye neden olan sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olunmaktadır. Dolayısıyla hastalığın süresi kısaltılarak daha kısa sürede iyileşme süreci sağlanabilmektedir.
Dissosiyatif amnezi tedavisinde için MedıcalPark Hastanesinden destek alabilirsiniz.

Dissosiyatif Amnezi Ne Sıklıkla Görülmektedir?

Dissosiyatif amnezinin yaşam boyu görülüş sıklığı genel toplumda Türkiye’de kadınlarda %7.0 olarak bulunmuştur. New York eyaletinde her iki cinsiyet ve 12 aylık prevalans olarak bu oran %1.8 olmuştur.

Dissosyatif Amnezi Bozukluğu Nasıl Önlenir?

Dissosiyatif Amnezi Nedir? Hayat tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikler Dissosyatif amneziye yol açabilen kafa travması, inme, demans gibi faktörler için riski azaltmanıza yardımcı olur. Bu değişiklikler:

Tüm bu önlemler Dissosiyatif amnezinin yanı sıra diğer pek çok hastalık için riski azaltarak uzun sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayabilir. Günümüzde tıbbın temel amaçlarından biri, riskli kişileri henüz hastalığa yakalanmadan tespit etmek, risk faktörlerini düzenleyerek hastalığa hiç yakalanmamasını sağlamaktır. Siz de; riskli davranışlardan, kötü beslenmeden, sigara ve alkol tüketiminden kaçınarak hastalıklardan korunabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Psikolojiye Dair Başka Bir Yazımızı Okumayı Unutmayınız.

Exit mobile version