Reklamlar
Çocuk ve Ergen PsikolojisiPsikolojiSağlık

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? 2022

Reklamlar

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? Bencil karakterler başkasını (ya da karşısındakini) dikkate almadan, önemsemeden yalnız kendi istek ve gereksinimlerini dikkate alarak hareket etme olarak tanımlanabilir. Bencil insanlar sürekli olarak yalnız kendi çıkarlarını düşünür, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün ve önemli tutar, o çerçevede davranırlar. Eğer etrafınızda benzer karakterler varsa işte sizin için birkaç öneriler.

Bencillik Nedir?

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? Bencillik, karşısındaki insanın düşüncelerini ve ihtiyaçlarını önemsemeden sadece kendi ihtiyaçlarını ve düşüncelerini önemsemektir. Bencillikle kendini düşünme karıştırılmamalıdır. Kendini düşünme davranışı sağlıklı bir davranıştır fakat kendi düşünme, başkalarının ihtiyaçlarını görmezden gelerek gerçekleştiriliyorsa bencilliktir. Kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden bencil bireyler, çıkarcılık düşünceleri ile iletişim kurmakta da oldukça zorlanırlar.
Bencillik genellikle psikolojik bir rahatsızlık belirtisi olarak görülebilir fakat bencilliğe dayalı ben merkezci tavırlar bir karakter özelliğidir. Yumuşak başlı ve fedakâr insanlar genellikle bencil bireyler ile iletişim kurmakta zorlanırlar ve onların manipülesine göz yummak zorunda kalırlar. Kişiden kişiye farklılık gösteren karakter özellikleri, bireye zarar verdiği süreçte önlem alınması gereken durumlardır.

Peki Bencil İnsanlarla Nasıl Baş Edilir?

Eşsiz Olmadığını Ona Hatırlatın

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? Bencil yapıya sahip bireyler tüm dünyanın kendileri etrafında döndüğünü, fikirleri ve tavırları ile her şeyi değiştirebileceğini düşünürler. Kısacası bencillik tavırları, onları eşsiz bir varlık oldukları düşüncesine itmektedir. Bencil karakterli insanlarla baş edebilmek için onun eşsiz olmadığını göstermelisiniz. Bu gösteriş elbette sözleriniz ile çok da etkili olmayacaktır fakat onun her istediğini yerine getirmeyerek bu durumu onlara hissettirebilirsiniz.

Onun İlgi Alanlarından Daha Çok, Kendi İlgili Alanlarınızı Gündeme Getirin

Reklamlar

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? Bencil ve egoist bir karaktere sahip olanlar, devamlı kendi ilgi alanlarından söz edilmesinden ve bir fikir sahibi olmaktan zevk alırlar. Bencil insanların manipüle etkisinden kurtulabilmek için onun ilgi alanları yerine, kendi ilgi alanlarınızdan bahsederek söz sahibi olabilirsiniz. Bu durum hem sizin özgüveninizin artışına olanak sağlayacak hem de karşınızdakinin ilgi odağı olma merakını aza indirgeyecektir.

Reklamlar

Onun İçin Bir Şeyler Yapmayın!

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? Bencil karaktere sahip bireyler çevrelerinde kişisel istekleri için çabalayan birilerinin bulunmasını isterler. Hiç farkında olmadan kendi düşünceleri çerçevesinde sizi manipüle ederek, isteklerini yaptırmaya itebilirler.

Çevrenizde bencil karaktere sahip bireylerin isteklerine yanıt verirken ve bir aktiviteye dönüştürürken, önce kendi fikirlerinizi önemli tutabilmelisiniz. “Bunu yapmayı istiyor muyum?” sorusunun cevabı kendi duygularınızı önemsemenizi sağlarken; karşınızdaki bireyin sizi manipüle etmesini engelleyecektir.

İlgi Ve İsteklerini Karşılamayın

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? Bencil ve egoist karaktere sahip bireyler çevredeki herkes tarafından ilgi görmek, takdir edilmek ve alkışlanmak isterler. Özellikle kendi istekleri olmadığında ve yeteri kadar ilgi görmediğinde benimsemiş olduğu küçük bir tavır bile bencillik karakterini gösterecektir. Bencil insanlarla başa çıkabilmenin ilgi adımında, istediği ilgiyi değil, hak ettiği ilgiyi vermeye özen göstermelisiniz. Unutmayın, kimsenin hak etmediği bir değere ihtiyacı yoktur!

Birlikte Geçirdiğiniz Zamanı Kısıtlayın

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? Birisinin bencillik yaptığını fark ettiğinizde, onunla geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca kısıtlamaya çalışmalısınız. Onun her aramasına ya da mesajına çabuk cevap vermemeye dikkat etmelisiniz. İlgisizlikten kaynaklı öfke patlamaları yaşayabilir, bu durumda da karşısında sağlam durmalısınız. Zamanınızı bencil bir insanla geçirmektense yalnız kalmanızı öneririz.

İlişkiyi Sonlandırın

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? İlişkiniz olan bu insan değişecek ve bencillikten kurtulacak gibi görünmüyorsa, yapabileceğiniz tek şey aranızdakileri sonlandırıp, uzaklaşmak olacaktır. Hayat size zarar veren ve gelişiminizi engelleyen bir ilişkiyi sürdürmeye çabalamak için çok kısa.

bencil karakterle nasıl mücadele edilir?

Bencil Bireyin Özellikleri

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir?

  • Bencil insanlar genellikle “ben”, “kendim”, “bence” ve benzeri, kendileri odaklı kelimeler kullanarak konuşurlar. Başkalarını dinlemeyebilirler çünkü başkalarının düşüncelerini önemsemezler.
  • Kendi bildiklerini okurlar.
  • Sahte davranabilirler. Kendi menfaatleri için başkalarına sevecenlik gösterebilirler.
  • Teşekkür etmezler ve onlara yardım edildiğinde ya da bir iyilik yapıldığında ona iyi bir şey olarak değil sanki karşı taraf buna mecburmuş gibi düşünebilirler.
  • Empati yapmazlar. Kendilerine başka bireylerin yerine bir saniyeliğine bile koymazlar. Sadece kendi duyguları ve düşünceleri önemlidir. Kendisi gibi düşünmeyen bireylerin onlar için hiçbir önemi yoktur hatta onları düşman olarak bile görebilirler.
  • Haksızlıklarını asla kabul etmezler.
  • Haklı ya da haksız fark etmeden gereksiz yere inat edebilirler. Bunun sebebi sadece kendi sözlerini geçirebilmeleri içindir.
  • Kendileri gibi olmayanları aşağılayabilirler.
  • Kendi menfaatleri için başkalarını kullanabilirler. Kullandıkları insanlara da “aptal” damgası yapıştırabilirler.
  • Dünyanın kendileri için döndüklerini düşünürler ve bu sebeple ilgiyi çok severler.
  • Romantik ilişkileri ya da dostlukları çoğunlukla uzun soluklu olmaz.
bencil karakterle nasıl mücadele edilir?

Neden Bencilik, Neden Bencil Olunur?

Bencil Karakterle Nasıl Mücadele Edilir? Bir bireyin kendi isteklerinin ve gereksinimlerinin farkında olması ve onların karşılanması için emek göstermesi sağlıklı bir insan davranışıdır. Bencillik, bir ruhsal hastalık sınıfına girmemektedir fakat narsistik ve anti sosyal gibi bazı kişilik bozukluklarının önemli belirtilerinden olabilir.

Çocuklar izleyerek ve taklit ederek öğrenirler. Kişinin çocukken rol model aldığı kişide bencillik davranışları varsa çocuk bencil olmayı o rol modelden öğrenmiş de olabilir.

bencil karakterle nasıl mücadele edilir?

Kendiniz ve sevdikleriniz hakkında danışmanlık ve psikoterapi desteği almak için Cansu Varol’dan bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Psikolojiye Dair Başka Bir Yazımızı Okumayı Unutmayınız!

Reklamlar

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu